Uhyggelig racisme
Der er ikke mange fans af komikerparret Key & Peele, der ville have forudsagt, at duoens ene halvdel, Jordan Peele, ville debutere i instruktørstolen med en gyserfilm. Men Get Out er heller ikke din typiske gyserfilm. Det monstrøse er nemlig hverken manifesteret i vampyrer heller varulve, men i en ubehagelig hverdagsracisme, der langsomt synes at tage til i intensitet.
Da Chris (en velspillende Daniel Kaluuya) skal på weekendophold hos sin svigerfamilie, er nervøsiteten ikke ud over det sædvanlige. Stemningen er dog mærkelig i det store hus ude i skoven, og noget tyder på, at ikke alle har rent mel i posen. En anelse bliver til en konklusion: der er noget flintrende galt.
Mærkelig stemning. Filmens store force er dens helt igennem særegne stemning. Vi ved, det er en gyserfilm. Men vi ved også, at instruktøren er en sand komiker. Resultatet bliver en hidtil uset og udefinerbar stemning, man bare må opleve.
Forstadsracisme. 2017 har allerede været et stort år for afroamerikanske film. Get Out bidrager i høj grad til den strømning, der har været på det amerikanske marked og i det amerikanske samfund. Filmen peger på hverdagsracismen i et hvidt samfund ud fra en sort mands synsvinkel. Socialrealismen viger dog sin plads for det overdrevne og overfortalte, hvilket bare forstærker budskabet. Det er et pletskud.
Ubehagelig. Get Out er som sagt ikke den typiske gyserfilm, hvilket også betyder, at den ikke er synderlig uhyggelig. Den er derimod voldsomt ubehagelig. Det betyder, at selvom vi ikke konstant hopper op og ned i chok, så sidder vi med en følelse af rendyrket ubehag i kroppen. Man kan på alle måder mærke, at der er noget galt.
Sjov. Filmen er ikke lårklaskende morsom, men den giver os alligevel det momentvise comic-relief. Det morsomme i en gyselig kontekst kan let fremstå kikset. Komikerveteranen formår dog at gøre det med stil og snilde.
Genialt fundet på. Det er ikke fordi, at Get Out er en rendyrket original fortælling. Den låner mange greb fra kanoniske gysere og thrillere. Fortællingen er dog placeret i den helt rigtige kontekst på det helt rigtige tidspunkt. Og så er der da også enkelte ting, der både er originale og genialt fundet på. En er disse er det såkaldte sunken place. Puha, for et limbo.
Ikke gyseligt skræmmende. Filmen er skræmmende og ubehagelig på sin egen måde, hvilket også er det, hypen omkring filmen går på. Hvis man forventer et gys ud over alle grænser, bliver man dog skuffet. Den er mere ubehagelig end uhyggelig.
Ubehagelig så det kribler i kroppen
Jordan Peeles forunderlige hybrid er i sandhed enestående og nærmest umulig at sætte en nøjagtig finger på. Stemningen er ubehagelig og hypnotiserende, og selvom filmen skriger ”get out!”, er der al god grund til at tage i biffen efter mørket har lagt sig – get in!